diumenge, 24 de novembre de 1991

SETA. JORNADA OCCITANO-CATALANA

A les 6 del matí sortí de Barcelona un autocar amb 42 persones, i a l’Àrea de l’Empordà se’n recolliren dues més, a l’hora de l’esmorzar, o sigui les 7’30. S’arriba al lloc convingut de Seta, a les 10’15, un quart abans de l’hora prevista. Arribaren els occitans amb cotxes, i després de les presentacions i salutacions es féu una breu visita conjunta al Mirador de Roques Blanques, per veure la vista de conjunt del llac de Tau, la ciutat i el mar.

A continuació anàrem a l’Ajuntament, on es disposà una bandera catalana al balcó principal. En arribar fórem rebuts per un tinent alcalde i tres consellers municipals. La sala resultà petita per a tanta gent. Un conjunt occità “Fai Tirar Màrius”, de Montpeller, ens rebé amb música dels “Segadors”.

Després es feren els discursos. El Tinent alcalde de Cultura tingué paraules amables pels catalans i parlà de l’interès que posaven en aquestes relacions, atès que eren 4 consellers els que ens rebien. Recordà els vincles culturals, lingüístics i comercials que històricament han unit catalans i occitans. Com a prova d’amistat oferí un llibre sobre Seta a Enric Garriga, Secretari del CAOC català.

A continuació Gui Langlois féu un resum en occità del llarg discurs, en francès, del Tinent alcalde (que digué que comprenia perfectament l’occità) i afegí comentaris sobre el CAOC i les relacions catalano-occitanes.

Finalment Enric Garriga Trullols es referí a les relacions marítimes comercials entre els ports de Seta i Barcelona, i oferí al Tinent alcalde dues fotocòpies d’una ordre d’embarcament des de Seta a Barcelona, del 1826, escrita en català. També es referí a Jòrdi Brassens com inspirador de la Nova Cançó catalana, i digué que formem part d’un mateix país mediterrani, un clar país, el nostre.

Acabat els discursos el grup “Fai Tirar Màrius” de Montpeller, interpretà els himnes següents: “La Copa Santa”, “Se Canta”, “Els Segadors” i l’himne de Seta, amb els conseqüents visques.

A continuació l’Ajuntament de Seta oferí un esplèndid aperitiu amb vins locals secs i dolços i altres varietats de begudes i també xampany i canapès.

Acabada la recepció ens anàrem a fer una visita per la ciutat, canals, port i el Mont Sant Clar, des d’on es divisa una perspectiva molt més àmplia que des de Roques Blanques.

A les 14 ens anàrem al Restaurant La Calanque, on fórem rebuts amb música del “Fai Tirar Màrius”, música que no parà en tot el curs del dinar i que s’alternava amb un altre grup de músics, del Club Occità de Lo Vigan, també molt bons. Interpretaren música occitana, però també de Jòrdi Brassens, natural de Seta, i de Carles Gardel, occità nascut a Tolosa. Encara a les postres una coral, també del mateix Grup de Vigan, interpretà perfectament una selecció de cançons occitanes.

El dinar començà amb ostres i “hors-d’oeuvre”, continuà amb un plat típic de sèpia local i un plat de “volaille”; després formatge i un pastís.

La música no parà mai, i del menjador es passà a una sala insuficient per tanta gent, i “Fai Tirar” interpretà música occitana i es ballaren danses occitanes. Finalment pogueren actuar el grup català de joves del CAOC “Mussol amb Samfaina”, que interpretà danses catalanes i occitanes. Finalment, per acabar la festa, a les 17’15, es cantà “Se Canta” i “•Els Segadors”.

A continuació es cercà l’autocar aparcat sobre un pont del canal de Seta i ens anàrem cap a Barcelona, on s’arribà a les 10’30 de la nit. Pel camí encara es visionaren els vídeos de Francesc Olivé, del CAOC, sobre la IV Pujada al Coll de Salau i l’Escola Occitana d’Estiu, del 1991.

La Jornada havia resultat molt cordial, molt dinàmica i sobretot molt musical, i agradà tothom.


ENRIC GARRIGA TRULLOLS
25 de novembre de 1991

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada