diumenge, 4 d’agost del 1991

IV PUJADA AL PORT DE SALAU

Organitzat per les dues seccions (occitana i catalana) del Cercle d’Agermanament Occitano-català (CAOC) i el Consell Cultural de les Valls d’Àneu, s’ha realitzat la IV Pujada al Coll de Salau, el diumenge 4 d’agost del 1991.

L’autocar provinent de Barcelona arribà, el dissabte 3, a Isil, per a dinar a l’Alberg, on es feren  els altres àpats. Ells allotjaments es repartiren entre l’Alberg d’Isil, una pensió a València d’Àneu i un camping d’Esterri d’Àneu.

Acompanyats per Jordi Carrera, d’Esterri, els barcelonins visitaren els entorns. Especialment interessant fou la visita a l’església de Son, amb el seu magnífic campanar romànic, acabat de restaurar.

També es visità les excavacions del castell de València d’Àneu i l’antic perímetre del poble vell.

L’endemà diumenge es partí amb dos jeeps des de la plaça d’Isil fins al final de la pista de muntanya. Des d’allí a peu fins al Coll. A tres quarts de dotze ja érem a dalt. Trenta jeeps més es concentraren també al final de la pista, que quedà bloquejada.

Una part dels occitans ja eren a dalt i d’altres arribaren a continuació. Els grups eren molt nombrosos i procedien de Salau, Foix, Agen, etc. i fins i tot hi havia vuit persones occitanes de Lió. Els occitans eren més de 100 persones. En total hi havia entre 400 i 500 persones en conjunt.

Tothom es portava el dinar i els occitans foren els primers en dinar, que foren imitats a continuació pels catalans.

Acabat el dinar, començaren els diferents actes. Primer es reuniren els organitzadors i les autoritats presents i donaren la benvinguda per aquest ordre:

ANTONI RICOU, Alcalde de l’Alt Àneu
Mr. DENAT, Alcalde de Conflents-Salau
ANNIE RIEU, Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Conflents-Salau
JOAN CIVAT, Alcalde d’Esterri d’Àneu
JORDI CARRERA, Representant del Consell Cultural de les Valls d’Àneu
ENRIC GARRIGA, Representant del CAOC català
CRISTIAN DUTHIL, Representant del CAOC occità

Els oradors parlaren sobre el fet i la significació d’una presència tan nombrosa de catalans i d’occitans (Ricou), sobre la reconstrucció de l’antic alberg en un centre d’estudis del Pirineu (Rieu), la conveniència de portar més gent l’any vinent (Civat), el significat simbòlic de la pujada com esforç per assolir la normalització de les dues llengües (Carrera), la superació dels dos centralismos, francès i espanyol, amb la creació de comunicacions a Salau, túnel i carretera, etc. (Garriga), superar el centralismo francès i “pujar” per la normalització de l’occità (Duthil).

A continuació els alcaldes de València d’Àneu i d’Esterri oferiren productes del Pallars als occitans i a  l’Ajuntament occità de Conflents-Salau. I aquest darrer oferí d’altres presents als ajuntaments catalans.

Per part del CAOC i del Consell Cultural, féu l’ofrena als occitans, Jordi Carrera. Per part occitana Bernat Molinier lliurà els productes occitans. Principalment eren vins, ratafia, formatges de cabra, d’ovella, pastes dolces, xocolata, torrons, etc.

A continuació Cristian Duthil i Bernat Moliner, amb sengles acordions, oferiren un recital de música occitana i de danses. Tingueren molt d’èxit les col•lectives. A continuació es cantaren cançons occitanes i el CAOC repartí la lletra de les cançons. El recital acabà amb les cançons del Boier, l’himne occità i l’himne català, “Els Segadors”. A continuació es féu la foto de tots els assistents i finalment un gran cercle per a cantar el “Cant dels Adéus”.

Cadascú inicià el descens per cada costat. Els barcelonins arribaren a Barcelona a 3/4 d’onze de la nit.


Enric Garriga Trullols

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada