dissabte, 21 de desembre de 1991

PREMI REI EN PERE A BANYOLES

Banyoles, 21 desembre 1991


El dissabte 21 de desembre del 1991, ha tingut lloc a Banyoles, l’atorgament del V Premi Rei en Pere, creat pel Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC) en honor del Comte-Rei Català en Pere I, que morí a Muret el 12 de setembre del 1213, lluitant per la llibertat d’Occitània i per la unió catalana-occitana.

L’obra premiada ha estat “La correspondència entre Loís Alibert i Josep Carbonell i Gener”. L’autor és Manuel Alquezar Montanyès, de Sitges.

El Jurat del V Premi era format pel professor occità Marcèl Baiche, de Pàmias (President també del CAOC occità); pel professor Robèrt Martí (President de l’Institut d’Estudis Occitans); pel professor Jacme Taupiac (de la Universitat Catòlica de Tolosa); pel professor Gerard Gouiran (titular de la càtedra d’occità de la Universitat de Montpeller), i pels catalans Jordi Ventura Subirats, professor de la Universitat de Barcelona; Josep Maria Muntaner i Pascual (economista, membre de l’Institut d’Estudis Catalans, i ex-Director de l’Institut Català de Finances) i Joan Amorós (enginyer industrial i President del CAOC català).

L’obra recull i comenta la correspondència entre el català Josep Carbonell i Gener, Director de l’Oficina de Relacions Meridionals, sota el patrocini de la Generalitat de Catalunya (època republicana), i l’occità Loís Alibert, autor de la moderna Gramàtica de la llengua occitana i del diccionari normatiu.

L’autor era present a l’acte, a un restaurant de Banyoles, davant de l’estany, i recollí personalment l’import del premi i explicà als assistents el seu traball de recerca i de documentació.

Els actes de la jornada començaren a les 11 del matí amb una visita comentada a la vila comtal de Besalú. A les 13 hores l’Ajuntament de Banyoles oferí una recepció oficial i l’alcalde, Joan Solana, donà la benvinguda als assistents. Per part occitana li respongueren Joan-Pèire Laval, de Narbona, i per part catalana Enric Garriga, secretari del CAOC.

A la mateixa sala municipal el grup occità “Fai tirar Màrius” de Montpeller interpretà música occitana i acabà amb els himnes occitans “Se canta” i “La Copa Santa” i l’himne català “Els Segadors”. Televisió TV3 enregistrà l’acte i entrevistà Enric Garriga i Robèrt Tortosa per encàrrec de TV FR3 d’Occitània.

Després es féu un recorregut en vaixell pel llac de Banyoles, amb occitans i catalans, abans de dinar.

Acabat el dinar es féu l’atorgament del Premi ja indicat. Presidiren la taula el President del CAOC, el secretari de la secció catalana, el secretari de la secció occitana, el Jurat i el regidor Joan Ventura i esposa, en representació de l’alcalde.
A continuació hi hagué una festa de cançons i ball occità amb els Grups invitats “Fai Tirar Màrius” de Montpeller, “Els Trobadors” de Banyoles (Dolors Laffitte i Alfons Encinas) i els “Grallers de Banyoles” (Marià Albero i Laura Tàpias) que feren unes actuacions molt bones que agradaren al públic assistent.

De Barcelona hi anà un autocar de socis del CAOC i de diferents llocs d’Occitània també occitanistes, així com de Girona i d’altres poblacions.


ENRIC GARRIGA TRULLOLS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada