diumenge, 22 de juny de 1997

MEMÒRIA XIX APLEC OCCITANO-CATALÀ DELS FOCS DE SANT JOAN A MONTSEGUR

Les dues seccions del CAOC, des de Foix i des de Barcelona, prepararen el XIX Aplec de Montsegur. El dissabte 21 de juny de 1997, des de Barcelona sortí un autocar amb els grallers i diables de la Plaça Nova i els catalans inscrits. Per culpa de l'empresa d'autocars, es sortí amb un gran retard, però a les 13:30 h. ja érem a Foix per a dinar al Fogal més de 50 persones.

Al monument del Prat del Cremats es feu un acte d'homenatge amb ofrena floral catalana, un coixí de flors amb la bandera catalana i un parlament en català d'Enric Garriga Trullols. Es cantà els Segadors i el Se Canta i els grallers animaren l'acte amb música popular.

A la plaça de l'església, els músics occitans i el grup Gadalzen animaren un ball occità tradicional.

A les 6, missa oficiada per Mossèn Jòrdi Passerat, en occità, i per Dom Hildebrand Miret, de Montserrat, en català. Es feren els cants en occità i les lectures en occità i català. Les homilies també en occità i català. Per acabar, es cantà El Virolai. Abans de començar la missa digué unes emotives paraules de benvinguda, en occità,  el nostre amic de Montsegur, Teofil Digoudé.

A les 7, en un local de Montsegur, es fa música popular, car ja començava a ploure, i a continuació un acte de recepció i un aperitiu ofert per la secció occitana del CAOC, de Foix. Feu un discurs en occità Enric Garriga Trullols i uns altres, també en occità, Marcel Baiche i Cristian Duthil.

A les 8 h., sopar a l'Occitadella de les 50 persones inscrites. Els altres assistents sopen a diferents llocs del poble. A l'Occitadella, discursos de Jòrdi Passerat, Agustí Gallart, Marcel Baiche i Enric Garriga Trullols.

La pluja continuava sense parar. Els diables ens advertiren que amb la humitat és perillosa la pirotècnia. El grup Gadalzen també veia impossible la seva actuació, car la megafonia no funciona amb la humitat i la pluja. Es consultà tots els presents refugiats dins l'autocar parat en el pàrking del Prat dels Cremats i es decidí, per consens, anar a fer la Festa a la sala del Fogal Leo Lagrange, de Foix. Els músics i la sonorització ja hi eren instal•lats quan s'hi arribà i el CAOC encara tingué ocasió de fer el cremat de rom tradicional, a cura de Ricard Coll i Carme Viñas. Els grallers i els tabalers catalans també participaren en la vetllada. Hi havia molta joventut i durà ben entrada la nit.

L'endemà diumenge 22 de juny de 1997, l'autocar català i diversos cotxes amb occitans, es traslladaren a Lavelanet. Fórem rebuts pels consellers adjunts de l'alcalde (absent), René Barthe i Roger Marquis, que ens parlaren tots dos en occità. S'organitzà una passavila pels jardins de l'Ajuntament i després fins el final del passeig del poble, amb banderes, música dels grallers i pirotècnia dels diables. Un cop retornats als jardins de l'Ajuntament, més música i pirotècnia, per acabar amb una fortíssima traca final.

A continuació, l'Ajuntament de Lavelanet ens ofereix una recepció i aperitiu. Ens dóna la benvinguda el primer adjunt René Barthe, en un discurs en francès, perquè no han tingut temps de preparar-lo en occità, però promet que l'any vinent el farà en occità. és traduït per Cristian Duthil. Després René Barthe afegeix encara unes paraules en occità. Finalment, Enric Garriga fa un discurs en occità de regraciament per l'acolliment rebut per part de l'Ajuntament de Lavelanet i recorda que l'any vinent serà el 20è aniversari dels Focs de Sant Joan a Montsegur. Els dos adjunts d'alcalde, són d'acord en preparar conjuntament amb el CAOC un programa del 20è aniversari, encara que no hi col.labori l'Ajuntament de Montsegur.

Per acabar l'acte, i al final de l'aperitiu, es cantà Se Canta, El Cant del Poble i Els Segadors.

Es torna a Foix, on dinen al Fogal més de 50 persones. A les 15:30, hora prevista, se'n va l'autocar cap a Barcelona,  on s'arriba a les 20:30 h., que és la mateixa hora indicada en el programa.

Pel camí, a l'autocar,  es passa un vídeo sobre les valls occitanes d'Itàlia.

Malgrat els entrebancs inicials de la sortida de l'autocar de Barcelona i la pluja del vespre, que impedí, per primer cop en 19 anys, els actes de la marxa de les torxes, la foguera i les danses al Prat dels Cremats, el resultat ha estat positiu perquè els altres actes es pogueren fer dignament i els actes del diumenge , a Lavelanet, són motiu i promesa d'una futura  i eficaç col•laboració.

Regraciem especialment a Carles Predal, de Montsegur, el seu esforç de cada any per equipar i il•luminar el Prat del Cremats, a les seves expenses, i que enguany el mal temps ha fet inútil el seu gran esforç.

Regraciem també tots aquells que hi han col•laborat i participat, especialment la secció occitana del CAOC de Foix, amb la seva valenta secretària, Anhés Negre, que ha organitzat els actes de Montsegur, des d'Occitània. Gràcies a tothom i a reveure fins l'any vinent, que serà la festa grossa del XX aniversari, el 20 de juny de 1998. I farà bon temps.

Enric Garriga Trullols
Secretari del CAOC
21/22 de juny de 1997

DISCORS D'ENRIC GARRIGA TRULLOLS A MONTSEGUR

21 de junh 1997

Amics occitans e catalans,

Sem aicí un autre còp per renovelar l'amistat occitano-catalana e tanben per rendre omenatge a los omes e las femmas qu'an mort en aquest luòc, qu'an estat tuats per pensar, per creire de diferenta faiçon.

Los que sèm aicí pensam força diferent dels franceses e dels espanhòls e per elis sèm tanben eretges. Sèm eretges per que cresèm amb los dreits dels pobles, amb la libertat de las nacions naturalas, istoricas, ligadas per una cultura e lengua comunas.

Es possible assassinar milièrats de personas, de los rendre esclaus d'un altre poble e de los assimilar a la cultura e lenga dels envasidors. Mas se pot pas tuar l'arma d'un pòble. Los morts demoran encara entre nosautres, son pas enterrats, son pas sebelits. Son presents en la istòria comuna dels occitans e dels catalans. Son presents dins los dreits dels pobles. Son presents dins los vilatges, dins las carrièras, dins los ostals, dedins los armaris e, com ditz lo poeta occitan, s'assetan cada jorn a taula. Son presents dins nòstra consciéncia e dins la consciència dels nòstres enemics.

La vòstra lenga es força malauta perque l'escòla francesa a assajat de la faire morir e per nosautres, los catalans, es força important que vosautres los occitans luchatz per l'occitan. Per dignitat, per onor, per la glòria de la lenga occitana, ieu, catalan, vos parli en la lenga vòstra. Autres catalans sabon parlar tanben la vòstra lenga e si aqueste moviment s'espandís par dessús de las frontieras, los catalans e occitans serem salvats. Cal rendre a l'occitan l'utilitat de son usatge. Es aquò tanben un problema actual dels catalans. Un pacte d'ajuda mutuala seriá important pels dos pobles. Lo CAOC fa çò que pòt. Son dinou ans de trabalh. Avèm gaire mejans, mas la nòstra voluntat d'afrairament es la mai granda realitat qu'existís ara.

Passan los reis, passan las revolucions, las republicas, los govèrns, los partits de dreita o d'esquèrra mas demora Occitania esclava de França. Es la vergonha d'Europa e del mond entier.

Amics, nos demora l'amistat occitano-catalana e si nos ajudam mutualament arribarem a èstre pobles liures, en una Europa de pobles liures.

Visca Occitania. Visca Catalunya.

Enric Garriga Trullols    
Montsegur, 21/06/1997

ASSISTENTS CATALANS

Enric Garriga Trullols
Núria Bayó Mañosa
Francesc Xavier Bada Amatller
Antònia Donadeu Calafell
Montserrat Torres
Glòria Reynoso
Pere Reinoso
Núria Soler Torres
Rosina Quintana Pereta
Elvira Larraz
Hildebrant M. Miret
Jaume Vivó Serra
M. Carme Viñas Guiola
Joan Valls Julió
Victòria Verderes
Sergi Cazeneuve Useito
Alex Calvo Cristina
Gabriel Martínez Bueno
Ricard Coll Antonietti
Maria Carme Font Camins
Ferran Espuñes Serra
Oriol Valls Gallart
Imma Amorós
Micky Valls
Teresa Marzà Castellet
Micky Angaron Balaguer
Ernest Agramunt Datsira
Joan Estruch Maronda
Pere Joan Manau Saumell
Francesc Olivé Jordan
Lluís Gelis Codinach
Pascual Bachetta
Manel Segura Torà
Núria Valls Chaparro
Eugeni Junyent
Agustí Gallart
Carme Violant

OCCITANS I ALTRES

Jordi Passerat,  Tolosa
Marcel Baiche,  Mercus
Mònica Lòpez
Maite Paris, d’Andorra
Jordi Rodriguez
Joan Maria Barniol, Bordeus
Maria Josep Barniol, Bordeus
Emma Castells
Naoko Sano, Montpelhier (del Japó)
Miquel Gallart
Jacme Delmas, Bordeus
Ramon Auset Martí
Joan-Jacme Maurette, Tornafuelha
Sílvia Salas
Liliana Clareton, Tolosa
Ramon Casoliva
Cristian Duthil, Foix
Angels Egea
Eliana Tourtet, Gap
Ramon Agulló Teixidor
Pau Lagarde, Eissalabra
Teofil Digoudé, Montsegur
Delfina París, d'Andorra
Manel Segura Torà
Patrici Pojada, Pàmias
Didier Negre, Foix
Anhés Negre, Foix
Monica Blanco, Ferrieras
Josèp Sans, Brassac
Margarida Leotard, de Vernet d'Arieja

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada