dissabte, 24 de maig de 1997

INAUGURACIÓ DEL CENTENARI JOSEP CARBONELL I GENER A SITGES

A Sitges, a les 19 hores, al Saló gòtic del Palau Maricel, acte oficial  d'inauguració del centenari de Josep Carbonell i Gener. Presidit  pel Conseller de Cultura de la Generalitat, que fa una valoració molt positiva de l'aportació de Carbonell i Gener a les relacions catalano-occitanes. L'alcalde de Sitges fa un resum dels múltiples  aspectes de la personalitat del sitgetà il•lustre. Finalment Vinyet Panyella fa un extens resum biogràfic on es destaca primordialment l'atenció i el treball immens esmerçat  per Carbonell vers la causa occitana. En acabar, l'ajuntament convida tothom a una copa de xampany català. Després el CAOC fa un sopar al Restaurant El Viver, el mateix de l'acte  del 13 de juny del 1992. Som ara a sopar 36 persones entre els quals cal destacar el Dr. Josep Roca Pons, Xavier Bada, Antònia Donadeu, Enric Garriga, Núria Bayó, etc. A l'acte del Saló gòtic de Maricel,  els assistents de part del CAOC eren més de 50 persones,  entre els quals hi havia els aranesos Lucia Mas i Josèp Loís Sans  Socasau, de Betren, i Ramon Agulló, de  Les.

E.G.T

DISCURS D'ENRIC GARRIGA TRULLOLS A SITGES

Dissabte 24 de maig de 1997

Amigues i amics:

Érem reunits en aquest mateix restaurant per sopar ara fa cinc anys, el 13 de juny del 1992, en ocasió de la presentació oficial del llibre "Correspondència entre Loís Alibert i Josep Carbonell i Gener" del Dr. Manuel Alquézar i editat per l'Institut d'Estudis Catalans. La presentació també s'havia fet al saló gòtic del Palau Maricel. L'acte fou aleshores presidit pel regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sitges; el Dr. Josep Roca Pons, per l'Institut d'Estudis Catalans;  la senyora Vinyet Panyella, aleshores gerent de la Biblioteca de Catalunya; Enric Garriga Trullols, secretari del CAOC i Manuel Alquézar, autor del llibre. Fou un acte molt brillant i els discursos de tots ells, molt interessants.

Cinc anys després tornem a repetir els llocs i l'homenatge al preclar patriota sitgetà, Josep Carbonell i Gener, amb motiu de la inauguració oficial de l'any Carbonell. Serà un any en què Occitània serà una mica recuperada per la memòria col•lectiva del nostre poble, per mitjà d'aquest seguit d'actes programats. Els organitzadors volem que tinguin continuïtat i per això hi ha la voluntat de crear un Fòrum permanent d'activitats catalano-occitanes.

Però el record d'Occitània també ens vindrà  enguany per mitjà d'un altre aniversari, el del 125 aniversari de la naixença del compositor occità Deodat de Severac. D'un costat, doncs, commemorarem la memòria d'un català enamorat d'Occitània i de l'altre d'un occità enamorat de Catalunya, que volgué morir en terra catalana, a Ceret.

Tot és útil per enfortir el coneixement i l'amistat entre els dos pobles. El CAOC s'adhereix i participa en els dos homenatges, sense abandonar ni negligir tot el programa específic d'enguany. L'any vinent celebrarem el XX aniversari del CAOC i també el XX Aplec dels Focs de Sant Joan a Montsegur. Tindrem,doncs, unes altres ocasions per continuar les activitats occitano-catalanes.

Aquest matí mateix m'ha telefonat el nostre amic del Carladès, Felix Daval, d'Orlhac, per adherir-se a l'acte acabat de celebrar i m'ha transmès també l'adhesió de les següents entitats: Institut d'Estudis Occitans del Cantal; Felibritge d'Alvèrnia; Associació Carladès, d'Orlhac i de la nova Calandreta del Vernhat, d'Orlhac. Igualment m'ha informat que va per bon camí la celebració catalano-occitana del mil•lenari del monjo occità Gerbert, que vingué a Vic a estudiar matemàtiques i que després fou papa, amb el nom de Silvestre II.

Un altre aniversari que ajudarà a despertar la consciència dels catalans vers les relacions mil•lenàries amb Occitània.

Per acabar, vull regraciar la vostra assistència que dóna suport i relleu als actes del CAOC.

Gràcies a tothom

Enric Garriga Trullols
Secretari del CAOC

ASSISTENTS

Enric Garriga Trullols
Carme Arenós
Núria Bayó Mañosa
Ramon Agulló, de Les
Núria Serra Martí
Jordi Vilamala Pascual, de Vic
Jordi Madern
Antonia Sala, de Vic
Àlex Calvo Cristina
Joan Bartolí
Maria Rosa Vila Omella
Dolors Bou
Maria Teresa Tolós Carreras
Àngels Morros, de Sitges
Maruixa de Siles
Joana Sarrió, de Sitges
Maria Carme Viñas
Roca Pons, de Sitges
Jaume Vivó Serra
Sra. Roca Pons, de Sitges
Rosa Roca Freixes
Araceli Alba Carbonell, de Sitges
Mercè Riera
Xavier Miret Mestre, de Sitges
Clementina Gómez
Francesca Torres Vilaplana
Pere Manau Saumell
Mª Lluïsa del Rio Jové
Joan Claret, de Tolosa
Pilar Carrera  Riu
Lucia Mas, de Betren
Carme Querol
Josep Lluís Sans Socasau, de Betren
Jordi Bibià
Joaquima Calull
Montserrat Bech
Eliseu Rey Sanz
Giovanni Grillo
Jaume Figueras Trull
Xavier Bada
Maria Dolors Taberner Ferrer
Antònia Donadeu
Hilari Sanz Gonel
Ramon Molina
I d'altres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada