diumenge, 11 d’abril de 1999

MEMÒRIA MIL•LENARI GERBERT A RIPOLL

A Ripoll, 10-11 d'abril de 1999

El dissabte 10 d'abril de 1999, a Ripoll a les 20.45 h. l'Ajuntament de Ripoll ofereix una recepció seguida d'un aperitiu als occitans que han vingut  en ocasió del Mil•lenari del monjo Gerbert. Especialment important és l'expedició de 24 occitans, que venen del Carladès (Cantal), guiats per Fèlix Daval (soci del CAOC). També és força important l'expedició vinguda de Roma, amb la Coral Pontifícia de l'Institut de Música Sacra, de Roma, amb el guiatge de Monsenyor Valentí Miserachs, un català d'origen familiar del Carladès. Són rebuts pel regidor de cultura Jordi Monell. Segueixen discursos de Fèlix Daval i Valentí Miserachs. A continuació hi ha una actuació de la Coral Pontifícia, que també canta l'himne occità "SE CANTA". Després es fa un concert a la basílica de Ripoll per la Coral Pontifícia. Per part del CAOC català assisteixen Xavier Bada /  Antònia Donadeu i Feliu Matamala / Francesca Alsina.

L'endemà diumenge, des de Barcelona surt un autocar amb 23 inscrits del CAOC i 13 més que hi van directament, o sigui 36 persones. Després d'esmorzar a Ripoll, es visita l'església de Sant Pere, on hi ha instal•lat un escriptorium medieval i el cap parlant de Gerbert. A les 11 es fa una missa solemne a la qual participen l'arquebisbe de Tarragona, el bisbe de Vic, el de Tortosa, dos bisbes auxiliars de Barcelona i l'abat de Montserrat. Hi assisteixen moltes personalitats entre les quals el President de la Generalitat i el Vice-president del Parlament de Catalunya. La Coral de Roma  i la Coral de la Capella de Santa Maria de Ripoll, interpreten cançons religioses de la missa. Un cop acabada, hi ha un acte, a la mateixa església, en què fan parlaments Eudald Maideu, que dóna diverses benvingudes en diferents idiomes, la primera en català i la segona en occità (siatz benvenguts); Ricard Torrents, rector de la Universitat de Vic, que menciona els estudis fets sobre la figura de Gerbert; Eudald Casadesús, alcalde, que parla de projectes de viure el passat, ja que som el que som però també som passat, i finalment el President Jordi Pujol que fa una prospecció històrica, en la qual no oblida ni Polònia ni Hongria. Finalment es fa una nova audició per part de la Coral Pontifícia que és molt aplaudida. Després les autoritats visiten el taller escriptorium medieval. A la plaça, els occitans parlen amb el President en occità i Jordi Pujol diu a Garriga "aquests són els teus". Entre els occitans hi ha el president de l'Institut d'Estudis Occitans. A continuació fem una fotografia del grup d'occitans i del grup del CAOC amb dues banderes occitanes del CAOC, que són les úniques que hi havia. Després anem a dinar a un restaurant dels afores i som 37 a taula. Fan parlaments, al final, Xavier Bada, Agustí Gallart, Feliu Matamala i Enric Garriga. Recita una poesia Teresa Clota. Després es canten cançons occitanes i catalanes. Acabat el dinar tornem a Ripoll per veure el vídeo del cap de Gerbert. Sortim cap a Barcelona, on arribem a les 8 h.

E.G.T. (CAOC)


El Periódico ha publicat en català una edició especial en colors, de 16 pàgines, del dimarts 11 d'abril del 999, (fa mil anys), amb un gran títol, "HABEMUS PAPAM SILVESTRE II" amb les notícies principals de fa mil anys.

També TV3 ha fet difusió de l'acte.

La Vanguardia publica un extens reportatge el 12/04/99.

El Temps ho anuncia el 30/03/99.

ASSISTENTS

Enric Garriga / Núria Bayó
Felix Daval
Xavier Bada / Antònia Donadeu
Jaume Rey
Lluís Seuba Gordó / Lis Kabrita
Valeria Roussilhes
Maruixa de Siles
Francina Laporte
Antoni Cunillera / Maria Ginés
Jaume Vivó
Jacint Alcañiz / Mª Teresa Serra
Felip Carbona (President IEO) d'Aurevila (31)
Maria Jesús Muñoz
Jacme Serbat, de la Magistera (82)
Teresa Clota
Joan Cassinet, de Tolosa (31)
Montserrat Iglesias
Arno Krispin, de Fijac (46)
Enric Chalons / M. Mercè Serra
Concepció Sellés / Àngel Sellés

HEM VIST

Galderic Rovira / Lluïsa Starlese
Lazlo Major, Cònsol General d'Hongria a Barcelona
Sergi Cazeneuve
Valentí Miserachs, de Roma
Clementina Gómez
Ramón Sargatal, de Sta Coloma de Farnés
Àngel Vilaró
Josep Guix, Bisbe de Vic
Roser Garriga Trullols
Carles Duarte
Agustí Gallart / Carme Violant
Marc Taxonera, de Montserrat
Miquel Gallart , Jordi Mallafre
Jordi Monell, regidor de Ripoll
Núria Palomera , Assumpció Gonzalez
Joaquim Triadú
Francesca Alsina / Feliu Matamala
Joan Vilalta de Ripoll (Transpirinenca)
Lluís Baulida / M. Cruz Guzmàn
Roger Bofill, de Vic (Soci del CAOC)
Mercè Ventura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada