dissabte, 5 de març de 1988

MEMÒRIA FESTA CATALANO-OCCITANA A FOIX DEL PI DE LES DUES BRANQUES

El dissabte 5 de març de 1988 es celebrà a Foix una Festa Catalano-Occitana del Cercle d’Agermanament com a preparació del plantament el diumenge del Pi de Dues Branques a Montsegur.

Diverses expedicions amb cotxes particulars i autocars sortiren de Berga, Barcelona, Lleida i Folgueroles.

A les 5 de la tarda començà un passavila (sota una intensa nevada) animada amb la Cobla Ciutat de Berga i els diables de Lleida, i occitans i catalans vinguts d’arreu.

Més de 1000 km hagueren de fer els provençals de les Valls Occitanes d’Itàlia (Piemont, vessant italiana dels Alps), llargs recorreguts també feren altres occitans vinguts des de Provença, Gascunya (Bordeus), Alvèrnia, etc...

Alguns catalans també feren llargs trajectes des de València i Mallorca. Hi havia gent de Reus, Girona, Andorra, Lleida...

SI al matí els colls de les muntanyes eren de pas difícil per la neu, la nevada del capvespre, feia témer que creixerien encara més els obstacles per anar a Montsegur a plantar el Pi de les Dues Branques, car la concentració a Foix tenia per objecte assegurar una millor i puntual assistència als actes de diumenge.

Sota la plaça coberta, la Cobla Ciutat de Berga oferí un curt recital de música d’animació. Alguns catalans i molts occitans anaven disfressats. La neu, abundant en aquells moments, dificultà l’assistència a una passavila per la ciutat de Foix.

A les 7 de la tarda, l’Ajuntament de Foix oferí una recepció oficial a catalans i occitans que ompliren totalment la Sala Noble. El Tinent d’Alcalde de Foix, Mr. Pierre Mondeain (Mondin), donà la benvinguda en francès, que era traduïda al català per Joan-Loïs Asthal, President de l’Oficina de Turisme de Foix, que parla català correctament. Li contestà el Tinent d’Alcalde de Lleida, Jordi Castelló Salla, en català i a continuació un altre Tinent d’Alcalde de Foix, Joan Laille, també respongué en català, car està casat amb una catalana de la Catalunya del Nord. També parlaren en català el Diputat Francesc Vernet (CDC) i l’Alcalde de Berga, Agustí Ferrer que lliurà a l’Ajuntament de Foix una placa commemorativa de l’acte. A continuació, per part del CAOC català, parlà en occità, Enric Garriga Trullols i finalment, Joan Pèire Laval de Narbona per part del CAOC occità. Aquest darrer discurs, molt vibrant i reivindicatiu, entusiasmà la joventut catalana que emplenava la sala.

L’Ajuntament oferí una medalla de la Ciutat de Foix a l’Alcalde de Berga, al tinent d’Alcalde de Lleida, al diputat Francesc Vernet i a Joan Pèire Laval. Una altra oferta a Enric Garriga Trullols no tingué lloc perquè aquest els recordà que ja havia estat lliurada el darrer cop.

A continuació, la Corala La Guineu cantà “El Rossinyol” i “Muntanyes del Canigó”, ambdues composicions foren interpretades magistralment i agradaren moltíssim a catalans i occitans. Finalment, tot el públic i la Coral interpretaren conjuntament, primer l’himne occità i a continuació “Els Segadors”.

Després, al passeig de Foix, tingué lloc la festa del foc dels Diables de Lleida, que feren una gran exhibició de pirotècnia, acabada amb una monumental traca. L’Ajuntament de Foix convidà a un sopar de treball al diputat català Francesc Vernet, al tinent d’alcalde de Lleida, a l’alcalde de Berga i al secretari del CAOC, Enric Garriga Trullols.

Al sopar, per part de l’Ajuntament de Foix, hi havia diversos consellers i tinents d’alcalde i els responsables del Centre Cultural de Foix. La reunió tenia per objecte preparar una setmana catalano-occitana a Foix el mes de setembre del 1988.

Simultàniament es celebrava una gran Festa de Carnaval a la sala del Centre Cultural. Actuaren la Cobla Ciutat de Berga, amb música tradicional i lleugera, la Coral La Guineu, la cantant catalana Dolors Lafitte que cantà en català i en occità, el grup COCU (Comitat Organització Carnaval Universitari) de Tolosa i finalment el grup de músics occitans de Foix que amb els seus acordions acaba l’alegra vetllada.

Hi havia estands de venda de llibre i de material divers occità. Fou una festa molt animada que s’allargà fins ben tard, i que agradà molt a catalans i occitans.

Cal destacar l’acurada interpretació de Dolors Lafitte que fou l’admiració de tots els presents.

Foix, 5 de març de 1988

Vist-i-plau:
JOAN AMORÓS                                    ENRIC GARRIGA TRULLOLS
President del CAOC                                Secretari del CAOC
- Secció Catalana-                                   - Secció Catalana-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada