diumenge, 21 de juny del 1992

MEMÒRIA XIV APLEC OCCITANO-CATALÀ FOCS DE SANT JOAN A MONTSEGUR

20-21 de juny de 1992

Els assistents catalans i occitans del CAOC, al XIV Aplec de Montsegur d’enguany, hi hem participat amb el convenciment que cal mantenir una tradició, que hem forjat amb constància durant 14 anys. Enguany s’ha notat, malgrat totes les circumstàncies, un descens important, pel que fa a la presència catalana. També la presència occitana ha minvat, però no tant. Algunes circumstàncies que han restat presència serien la Presentació de les Bases de Manresa, el mateix diumenge; la previsió meteorològica desfavorable, la manca de cartells anunciadors i de publicitat a la premsa i l’absència dels grallers i diables de la Plaça Nova, que participaven al Corpus de Barcelona el mateix diumenge, etc.

D’aquestes circumstàncies només la manca de cartells i de publicitat a la premsa és imputable al CAOC, però la meva permanència a l’Argentina durant dues setmanes, comportà que malgrat d’haver deixat encarregat el tema de la confecció dels cartells, no es feren. Això explica – però no justifica – aquesta mancança que tant m’han retret i fet notar els occitans i la gent col•laboradora del CAOC de Montsegur i de Foix.

També la cantant catalana Maria-Josep Villarroya anul•là per segona persona interposada, el seu compromís d’actuar, que m’havia dit personalment, el dia 26 de maig, a l’aeroport del Prat, abans d’anar a l’Argentina.

Per a més dissort la Radio Mediane excusà la seva presència enguany al Prat dels Cremats, perquè tenia altres compromisos. S’hagué de llogar un petit equip amplificador. També l’Agència de Viatges Icària de Barcelona (col•laboradora de la Casa Llenguadoc-Rosselló) anul•là la seva expedició programada i similar a la de l’any passat. Tampoc es pogué concretar la recepció oficial a l’Ajuntament de Mirapeix, i per més desgràcies, l’Hotel Lons no ens admeté la nostra reserva habitual per estar tot ple i reservat. Encara podríem afegir a la llista l’absència de Jòrdi Passerat a la missa de Montsegur i que m’havia promès de participar-hi.

Pel que fa al viatge, per culpa de quatre persones se sortí amb més de mitja hora de retard des de Barcelona. S’arribà per aquest motiu tard al dinar i tard al Prat dels Cremats. L’acte al monument als càtars fou senzill i les flors d’ofrena , que ens portà Claudi Chabroty, foren dipositades per Montserrat Planas. També s’arribà tard a la missa, la qual fou oficiada pel Pare H. Miret, de Montserrat (en català) i per Mn. Maurici Torrent, de Montferrier (en occità). El ball a la plaça a la sortida de l’església fou la mínima expressió perquè calia anar a sopar a les 7’30h, al qual també s’arribà amb retard. Sort que el sopar fou molt ràpid i es recuperà el retard, acumulat i es pogué sortir a l’hora prevista. La comitiva de catalans era ben minsa. Es desplegà mitja bandera catalana, a la qual hi havíem posat damunt una petita d’occitana. No vàrem poder desplegar la gran bandera occitana habitual per manca de braços. La diferència entre l’any passat i enguany és abismal. La música conjunta d’un graller, d’un gaiter, dels joves del CAOC i del Grup de Foix no eren cap alternativa notable a la manca dels diables i dels grallers habituals dels anys anteriors. Afortunadament la presència occitana era major que la catalana. Molts cotxes aparcats al pàrking, amb matrícula francesa, donaven fe de l’interès dels occitans per a veure l’espectacle dels catalans i de la pirotècnia. Però, ailàs, els catalans érem pocs i no hi havia espectacle ni tampoc la sonorització habitual.

Jaume Gala féu el cremat de Rom Pujol tradicional, que agradà a tothom. Hi havia també una parada amb begudes i entrepans calents, a cura d’un establiment d’alimentació del poble de Montsegur, que col•labora amb el CAOC.

El president del CAOC occità, Marcèl Baiche, féu un discurs enèrgic i emotiu en occità i català. També Teòfil Digoudé, conseller municipal de l’Ajuntament de Montsegur, pronuncià unes paraules de benvinguda en occità.

La secció occitana del CAOC estava ben representada pel President, Marcèl Baiche; pel Secretari, Jacme Delmàs; pel Tresorer, Claudi Chabroty; pels vocals Cristian Duthil i Patrici Pujada i d’altres socis de Foix.

Els acordions de Foix i de Barcelona interpretaren algunes composicions que feren dansar el públic assistent.

La foguera encesa il•luminà el Prat durant una bona part de la festa. Aquest cop no hi hagué cap pirotècnia, però hi havia més il•luminació elèctrica que altres anys.

Per finalitzar es cantà l’himne occità “Se canta”. L’autocar sortí cap a Foix més tard de mitja nit.

L’endemà alguns assistents optaren per quedar-se a Foix i visitar el castell, però la majoria dels altres anàrem a Rocafixada per a pujar fins l’alterós castell, fixat a un alt espadat sobre el poble. Tornàrem a dinar a Foix, al Fogal. Després d’acomiadar-nos dels occitans, emprenguérem el camí de Barcelona. Es féu la parada habitual a Maurí, per a comprar vins i malgrat la gran retenció de cotxes a l’autopista, s’arribà a Barcelona no gaire més tard de l’hora prevista al programa.

Cal pensar des d’ara mateix el programa del XV aniversari de Montsegur de l’any 1993, perquè no solament cal superar les grans mancances d’enguany, sinó que cal fer un gran esforç econòmic i de treball per a portar milers de persones en la pròxima ocasió. Els que hi vulguin treballar de veritat seran molt ben vinguts. Aquesta és la meva visió de la XIV Trobada a Montsegur, del 1992.

Enric Garriga Trullols
Secretari del CAOC

ALGUNS ASSISTENTS CATALANS

-    Enric Garriga
-    Maria Carme Colomer
-    Jaume Gala
-    Agustí Gallart
-    Miquel Gallart
-    Pello Garcia
-    Núria Gavaldà
-    Ramon Guinovart
-    Gabriel Martínez
-    Hildebrand Miret
-    Montserrat Planas
-    Anna Porta
-    Frederic Ricard
-    Rosa Sacases
-    Josefina Sacases
-    Jordi Sacases
-    Jordi Saguer
-    Maurici Serrahima
-    Anna Vallès
-    Carme Violant
-    Patrícia Violant

ALGUNS ASSISTENTS OCCITANS


-    Enric Azais, de Vilanova d’Olmes
-    Marcèl Baiche, de Pàmias
-    Joan-Claudi Chabrotí, de Pradetas
-    Jacme Delmas, de Pena d’Agenés
-    Cristian Duthil, de Foix
-    Teofil Digoudé, de Montsegur
-    Joan-Bernat Molinier, de Foix
-    Patrici Pujada, de Pàmias
-    Mr. Ritz, de Pàmias
-    Maria Josep Ritz, de Pàmias
-    Gilbèrt Puntis, de Montsegur
-    Jòrdi Serrus, de Montsegur
-    Maite Paris, de Pàmias
-    Mn. Maurici Torrent, de Montferrier

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada