diumenge, 15 de novembre de 1987

MEMÒRIA JORNADES CATALANO-OCCITANES A FOIX

El 14 i 15 de novembre del 1987 s’han celebrat unes jornades catalano-occitanes a Foix organitzades per la secció del CAOC de l’Arieja, el Club Occità de Foix i el CAOC català de Barcelona.

El dissabte arribaren els catalans a Foix en autocar, en tren i cotxe particulars. Després de dinar en un prestigiós restaurant, l’Ajuntament de Foix els rebé oficialment. El tinent d’alcalde de Foix, Claudi Delplà els donà la benvinguda i recordà les relacions de Foix amb els catalans (Foix està agermanat amb Lleida des del 1965) i també les relacions amb el CAOC, que l’Ajuntament ja acollí en altres ocasions anteriors. Es referí a les gestions actuals per a intensificar les relacions econòmiques i el turisme entre Occitània i Catalunya i parlà de temes concrets com el Tren de Gran Velocitat i el túnel de Puimorens.

Li respongué el president del Club Occità de Foix, Cristian Duthil i també Daniela Busí, per part del CAOC de Foix.

Finalment Enric Garriga Trullols en nom del CAOC digué que aquesta associació és cultural, però que les relacions occitano-catalanes incrementaran també les relacions econòmiques i el turisme. Recordà que l’any vinent serà el X aniversari del CAOC i demanà ajuda per a celebrar a l’Arieja (Montsegur i Foix) diverses activitats en el curs de l’any, com la plantada d’un pi de dues branques  a Montsegur, donat per l’Ajuntament de Berga, el 6 de març del 1987. Igualment el X Aplec dels Focs de Sant Joan es farà enguany durant tres dies (24-25-26 juny 1988) a Foix, Montsegur i Vilanova d’Olmes així com altres activitats culturals a Foix.

Totes les intervencions es feren únicament en occità, fins i tot la intervenció de Claudi Delplà.

Després d’un refrigeri que l’Ajuntament de Foix oferí al gran nombre de catalans i occitans presents a la sala de recepció municipal, tothom es traslladà a Montagut per a sopar en un centre social. Durant el sopar i després, la nombrosa presència de joves catalans animà la sobretaula i la festa posterior amb cançons i jocs, amb la participació total dels catalans. Fou una festa que recordarem tots els presents i en el curs de la qual es cantaren els dos himnes: Els Segadors i Aquelles Muntanyes.

Els joves (que foren allotjats a cases particulars) encara continuaren la festa després de partir l’autocar amb les persones allotjades a l’hotel de Foix.

L’endemà, diumenge, es feren dos grups, un per a visitar el Castell de Foix i la vila antiga, comentada en occità per Jordi Ensergueix i l’altre que es reuní al Fogal Leo Lagrange per a programar els actes del 1988 a l’Arieja.

Enric Garriga Trullols informà a la Comissió que l’alcalde de Montsegur li acabava de comunicar per telèfon que el Consell Municipal aprovà la plantada del Pi de les Dues Branques, davant l’Ajuntament o l’entrada del poble.

Per suggerència dels occitans s’ha programat (pel dia anterior a la plantada del pi de les dues branques  a Montsegur) fer una festa de carnaval catalano-occità a Foix, tarda i nit.

Pel que fa als focs de Sant Joan, enguany seran tres dies: a Foix, Montsegur i Vilanòva d’Olmes.

Els occitans informaren sobre un projecte municipal de celebració d’una setmana catalano-occitana a Foix i s’encarrega als catalans de fer gestions prop de nou Ajuntaments de Lleida, perquè s’interessi pel tema.

A la reunió assisteixen: Daní Busí, pel CAOC occità i Enric Garriga Trullols, Roser Pàmies i Núria Gavaldà, pel CAOC català, a part d’altres membres occitans del Club occità de Foix i altres catalans socis del CAOC.

Després d’un dinar de germanor de catalans i occitans, els catalans partiren cap els seus llocs d’origen: Barcelona, Sabadell, Bescanó, l’Hospitalet, Manresa, Lleida, València, etc.

Citem alguns occitans que intervingueren a aquestes jornades: Daniela Busí, Enric Azais, Jòrdi Ensergueix, Mònica Blanco, Cristian Duthil, Joan-Bernat Molinier, Joseph Sans, Francès e Miquèla Dupuy etc...

A tots ells i als altres occitans que també hi participaren i acolliren als joves catalans a les seves cases, els reiterem un cop més, el nostre més profund agraïment.

S’han rebut adhesions de Gilabèrt Narioo, President del CAOC occità, i de Joan Amorós, President del CAOC català, que no pogueren assistir per raó dels seu treball.

S’ha rebut igualment la de l’alcalde de Pradetas (Occitània) Joan-Claudi Chabrouty...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada