dissabte, 23 d’agost del 1997

MEMÒRIA 23 ESCÒLA OCCITANA D'ESTIU

A Vilanòva d'Òlt s'ha fet la XXIII Escòla Occitana d'Estiu. Hi han assistit 17 catalans incloses les 5 violines que actuaren el divendres. Destaquem la presència durant tota la setmana de Max Cahner, antic conseller de cultura de la Generalitat de Catalunya. Set d'ells per anar-hi utilitzaren el servei d'Autocars Julià, fins Agen, on s'arribà a les 9 del matí del diumenge. Allà ens recolliren i ens portaren a Picapol, on poguérem descansar i dinar. A les 5 de la tarda ens portaren a Corbiac. Després de sopar ja es fa una vetllada de dansa, que es repetí cada nit durant tota la setmana.

Dilluns començaren les classes d'occità i, després de dinar, les de català, a cura de Sílvia Comasòlivas, de Girona. També diversos tallers i expausats i d'aprenentatge de danses i de cançons. Després de sopar, el mateix dilluns, es fa una festa dels estagiaris. Els catalans canten LA BALANGUERA i EL CANT DEL POBLE. El català Jaume Figueras recità magistralment en occità una poesia de Marcèl Esquieu i també la traduí al català.

Dimarts a la tarda conferència sobre el vi, al Teatre Jòrdi Lèigas, de Vilanòva, per Felip Cousinier, molt interessant i en occità. Després a l'exterior inauguració, amb discursos, de l'EOE, que s'acabà amb un refrigeri. Els catalans desplegaren banderes catalanes i occitanes.

Dimecres a la tarda visita i degustació a la cava de Montflanquin, visita del castell de Gavaudun i també d'una palombièra per caçar coloms migratoris i per acabar una plantació de maduixes (de les grans en diuen Fragas; les petites Garriguetas). Després de sopar es fa una nova festa dels estagiaris.

Dijous, després de sopar, al Teatre Jòrdi Lèigas de Vilanòva, representació de la peça de teatre "CABARET GAVACH", per la companyia del Teatre de la Rampa. Agradà tothom, tant pel contingut com l'actuació magistral.

Divendres a la plaça Lafaieta (porticada) de Vilanòva, engalanada amb una gran bandera catalana, festival occitano-català, després de sopar a la mateixa plaça, amb l'actuació del grup català LES VIOLINES. Per acabar Enric Garriga i Marcèl Esquiu i altres persones pujaren a l'entarimat i es cantà primer SE CANTA i  després  ELS SEGADORS,  acompanyat  aquest  darrer pel violí de Simone Lambregts, directora de les VIOLINES. En el seu discurs Marcèl Esquiu destacà la presència d'un ministre de cultura de la Generalitat de Catalunya.

Dissabte continuaren les classes i abans de dinar David Grosclaude presentà la revista LA SETMANA i a continuació es fa una valoració de la XXIII EOE, segons els qüestionaris que s'havien passat el divendres. Tot era valorat positiu. Després de dinar els catalans partiren amb autocar cap a Barcelona. Pel camí fan una altra valoració de la XXIII EOE i cadascú exposà la seva opinió, comentaris i experiències. S'arribà a Barcelona abans de les 10 del vespre i ben contents i disposats a tornar-hi l'any vinent.

Durant tota la setmana hi han assistit més de 150 persones, la majoria occitans i catalans però també hi havien alemanys i anglesos.

Els diaris cada dia han parlat de l'EOE i el diari "LE PETIT BLEU" (fundat el 1914 i amb un tiratge diari de 12.000 exemplars), ha publicat una entrevista de mitja pàgina a Max Cahner, un dels catalans assistents a l'Escòla.

A la llibreria occitana s'hi ha venut material del CAOC, samarretes 23 milions, gorres CAOC, llibres, etc.

Enric Garriga Trullols

Secretari del CAOC

ASSISTENTS CATALANS

Enric Garriga Trullols
Xavier Bada Amatller
Núria Bayó Mañosa
Antònia Donadeu
Mariona Hernàndez Roig
Núria Serra Marti
LES VIOLINES
Sebastià Datzira Masip
Simone Lambregts
Sílvia Comasòlivas Puig
Tatiana Bilba
Rosina Quintana Pereta
Anna Colomer
Jaume Vivó Serra
Nuria Piqué
Jaume Figueras Trull
Laura Imbert-Bouchard
Max Canher Garcia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada