divendres, 4 de setembre del 1987

MEMÒRIA AGERMANAMENT COLLBATÓ AMB CASERAS DE GARONA

En ocasió de l’inici de la genuïna Festa Major de Collbató, el divendres 4 de setembre del 1987 tingué lloc un acte públic a l’Ajuntament, en presència d’un nombrós públic català i d’una delegació de l’Ajuntament occità de Caseras de Garona, per anunciar l’inici de l’agermanament entre les dues poblacions.

En primer lloc obrí la sessió l’alcalde de Collbató, Andreu Josep i Mestres, el qual es referí a la culminació de l’etapa d’expansió del poble i de la construcció de la infraestructura urbanística. Ara, afegí, cal una obertura a l’exterior. L’agermanament de Caseras / Collbató vindrà a iniciar aquesta nova etapa.

A continuació Enric Garriga Trullols, en nom del Cercle d’Agermanament Occitano-Català, que ha impulsat aquest agermanament entre les dues poblacions, llegí un Pregó de les Festes i insistí sobre la conveniència de fomentar aquestes relacions entre municipis catalans i occitans per tal d’assolir un agermanament actiu entre Catalunya i Occitània. Recordà les arrels lingüístiques i culturals que els catalans tenim a Occitània i la realitat actual de la llengua occitana.

Finalment Robert Foch, conseller municipal de Caseras de Garona, en representació oficial de l’alcalde occità, llegí un extens discurs en un català molt simpàtic, amb alguns occitanismes i que el públic assistent comprengué perfectament. Es referí a la història de la Casa del Monestir de Montserrat a Caseras, que l’Ajuntament occità ha comprat i restaurat i anuncià pel proper any els actes solemnes de l’agermanament.

L’alcalde de Collbató oferí al representant occità de Caseras una bella placa amb els escuts de Collbató i Montserrat en marfil i amb la data del 4-9-1987, inici de l’agermanament.

Robert Foch també oferí còpies dels documents històrics de la Casa de Caseras i la història gràfica d’ahir i d’avui de la vila occitana.

Després d’un vermut-refrigeri popular començaren els actes de la Festa Major durant tres dies amb l’assistència i participació dels 15 occitans de Caseras.

Entre els actes cal destacar la II Exposició de fotografies, concerts, conferències, futbol i concursos diversos.

Ball de nit amb l’orquestrina Galana i d’altres i es clogué amb cercaviles, la III Trobada de Gegants de 9 pobles diferents i una gran castell de focs artificials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada