diumenge, 27 de maig de 1990

MEMÒRIA JORNADA CATALANO-OCCITANA A CARCASSONA

El diumenge 27 de maig del 1990, a les 7’30 del mati, sortí un autocar amb 56 persones des de Barcelona, en direcció a Carcassona.

(Després del viatge a Bordeus, un cop més, hi hagué un nou encontre amb els lladres. Abans de partir l’autocar fou robada una bossa de dona a l’interior. Però aquest cop es pogué recuperar perquè se’l perseguí quan abandonava l’autocar).

Després d’esmorzar, a l’Àrea de l’Empordà, ens dirigirem a la Cava Cooperativa de Ribauta, després de sortir a Lesinhan i abans d’arribar a Lagrassa.

Ens esperaven a l’entrada un grup d’occitans i dues nenes vestides a la manera tradicional, així com un periodista de “La Dépêche” que ens féu unes fotografies darrera la bandera catalana.

A l’interior de la Cooperativa, Joan Vialada, President de la Cooperativa, i conegut líder de les lluites occitanes vitivinícoles, ens donà la benvinguda en català. A continuació, en occità, ens féu un discurs sobre temes diversos, com les relacions catalano-occitanes, el Mercat Comú, el TGV, les fronteres estatals, la Catalunya del Nord, etc. i el vi.

A continuació, el Director de la Cava Cooperativa, Roland Vilalta, féu una dissertació en català sobre l’elaboració del vi i sobre les noves tècniques, algunes d’elles molt avançades, des del punt de vista ecològic, com l’elaboració a partir d’un raïm sense adobs químics.

Molts catalans, després de la degustació, compraren botelles de vi.

Entre els occitans hi havia Benjamí de JERKOWSKY, nascut a l’Algèria, resident a París, fill de pare rus i de mare corsa, que ara té una segona residència a RIBAUTA i que parla occità correctament i que els catalans coneixem de l’Escoòla Occitana d’Estiu. Em digué que li havia agradat oïr parlar en occità el seu amic Joan Vialada.

Després anàrem a Carcassona. A la porta de l’Ajuntament, ja ens esperaven un grup d’occitans.

La recepció especial, que havia preparat l’Ajuntament de Carcassona pels catalans i occitans, malgrat ser diumenge, demostra un cop més l’interès creixent vers Catalunya.

La sala de recepció s’engalanà amb les banderes catalana i occitana.
Donà la benvinguda als catalans la consellera municipal Maria Teresa WEISSER, que és alsaciana. Com que no és del país, parlà en francès i fou traduïda per Mirelha Braç, de l’IEO. Digué que comprenia el cas català. Un país dividit per una frontera i el Pirineu. Semblant al cas del seu país, Alsàcia, dividit per una altra frontera i el Rin. Desitjà un apropament dels dos pobles, units per la mateixa cultura, en la nova Europa de demà.

A continuació parlà Robèrt TORTOSA, de SIJAN, President de la Secció de l’Aude de l’Institut d’Estudis Occitans (IEO). Parlà en català i occità i donà també la benvinguda i afirmà que la capital dels occitans és Barcelona i no París, que queda molt lluny.

A continuació parlà Joan-Claudi CHABROTÍ, de PRADETAS (09), tresorer del CAOC occità, que es referí a la nova etapa de relacions comercials entre catalans i occitans, que no es poden fer en francès o castellà, sinó en occità i català.

Finalment parlà Enric Garriga Trullols, secretari del CAOC català, que donà les gràcies a la representant de l’alcalde, a qui lliurà un llibre d’obsequi sobre GAUDÍ.

Després recordà que altres personalitats occitanes havien també manifestat que Barcelona és la capital natural d’Occitània.

Després d’un refrigeri, que ens oferí l’Ajuntament de Carcassona, es partí, amb la companyia dels occitans, cap al restaurant, on es reuniren 67 persones. L’àpat resultà del gust de tothom i tot seguit anàrem a la ciutat antiga de Carcassona, envoltada per una doble anella de muralles.

La visita fou en occità íntegrament, a cura del guia Josep Dovettó i durà prop de 2 hores.

Encara, un cop acabada, anàrem a visitar la catedral gòtica i romànica, que impressionà els catalans per les seves característiques, especialment els grans vitralls del presbiteri.

Sortíem amb retard, però valia la pena veure tanta meravella històrica.

S’arribà a Barcelona cap a les 11h. de la nit i tothom quedà molt content per tot el conjunt del viatge.

Més encara, quan ens assabentàrem que a Barcelona plogué força tot el diumenge i en canvi a Carcassona gaudirem d’un dia especialment bo i un sol esplèndid.

Agraïm especialment Alan Roch que preparà tot el programa del viatge de Carcassona. Als amics Joan-Claudi Ossens i Mirelha Braç que es feren càrrec de l’expedició dels catalans. També Robèrt Tortosa per la seva representació de l’IEO, així com Joan Vialada, president de la Cooperativa de Ribauta i a tots els amics occitans que volgueren compartir amb nosaltres una jornada d’amistat a Carcassona. Igualment agraïm l’Ajuntament de Carcassona per la recepció oferta en diumenge als catalans i occitans.

E.G.T.

ALGUNS ASSISTENTS OCCITANS

Joan-Claudi OSSENS, de CARCASSONA
Mirelha BRAÇ, d’ARZENS (11)
Alan ROCH, de CARCASSONA
Robèrt TORTOSA, de SIJAN (11)
Andrea TORTOSA, de SIJAN (11)
Josep DOVETTO, de CARCASSONA
Monica DOVETTO, de CARCASSONA
Joan-Claudi CHABROTÍ, de PRADETAS (09)
Patrici PUJADA, de PAMIAS (09)
Benjamí JERKOWSKI, de RIBAUTA (11)
Josèp VIALADA, de RIBAUTA (11)
Roland VILALTA, de RIBAUTA (11)
Isabel VILALTA, de RIBAUTA (11)
Virgínia VILALTA, de RIBAUTA (de 3 anys)
Irene VILALTA, de RIBAUTA (d’1 any i mig)

OFICIALS

Maria Teresa WEISSER, de l’Ajuntament de CARCASSONA

ALGUNS ASSISTENTS CATALANS

Margarida ALBAREDA
Joan ALCARAZ
Carme ALIUS
Núria ARAGONÈS
Maria BADIA CLARET
Francesc BARNADELL
Joan BARRERA
Mercè CALVET
Maria PATROCINI CAPSADA
Jordi CARBONELL
Teresa CASTILLO BIGUERA
Celdònia CLARET PRAT
Antoni CUNILLERA
Joana ESTEVE
Santiago ESTRADA
Jordi ESTRADA
Núria ESTRADE
Antoni FERRAGUT
Antònia FERRER RIBÓ
Enric GARRIGA TRULLOLS
Núria GARRIGA TRULLOLS
Margarida GELABERT
Maria A. GINES SUCH
Antònia GUIX
Mariona HERNANDEZ ROIG
Elisa IZARD
Dora IZQUIERDO
Carles MARTIN SUSANY
Montserrat MAURI
Maria-Amor MENDEZ
Cassandra MESTRE
Consol MUXÍ
Salvador ORIOL
Eduard PALANQUES
Amor PARADELL
Joan PARERA
Carme PEÑA
Carles PUIG
Frederic RICART SEGARRA
Núria RIPOLL
Isabel ROIG
Elvira RUSCALLEDA
Paco SALVÀ
Ramona SANFELIU
Esperança SANCHO
Arcàdia SANS
Martí SAURI
Joan SERRADELL
Carme SICART
Maria Teresa SOBERANA
Elvira SURIÑACH
Esperança TAMES
Joan VINTRÓ
Jaume VIVÓ
Lluïsa CALSAPEU, de MATARÓ
Maria Dolors CASTELLA, de PREMIÀ
Antònia SALA CLARET, de VIC
JORDI VILAMALA, de VIC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada