diumenge, 28 d’octubre de 1990

MEMÒRIA EXCURSIÓ A NIMES I A LA CAMARGA

27-28 octubre 1990

Hi havia el compromís amb els occitans de Nimes, que trobàrem a València els dies 2/3/4 de juny de 1990, de fer una visita a Nimes i a la Camarga.

El dissabte 27 d’octubre del 1990, sortí, a les 6 del matí, de Barcelona, un autocar amb socis i simpatitzants del CAOC i que arribàrem a les 12 a la sortida Nimes-Oest de l’Autopista mitja hora abans de la prevista. Vingueren els occitans a donar-nos la benvinguda (Jòrdi Peladan i Agnès Lobier) i també ens donaren a cadascú un complet dossier amb el programa elaborat per ells i d’altres informacions sobre Nimes i la Camarga. Ens acompanyaren a l’Hotel i després al Restaurant a dinar.

A continuació pujarem tots a l’autocar que ens traslladà a la part més alta de Nimes, a prop de la Torre Magna. A partir d’aquest moment la visita de la ciutat antiga es feu a peu. Davant la torre Magna, l’occità Aimat Serre amb un megàfon ens donà les explicacions pertinents sobre el gran monument que teníem davant dels nostres ulls, envoltat d’un gran parc urbà. Des d’allí vam anar descendint cap a la part baixa, tot passant per un cuidat bosc d’arbres centenaris. Des d’allí s’albira un gran i bell panorama sobre Nimes i els entorns. Abandonàrem el parc pels estancs d’aigua del jardí de la Fontana, d’origen romà, d’una majestuositat impressionant i en el que nedaven cignes blancs i ànecs. L’obra actual és del segle XVIII. Seguint una tradició local, en el lloc hi havia diverses parelles de nuvis recent casats, que es feien les fotografies nupcials en un lloc de tanta bellesa.

Es continuà a peu, ja en plena ciutat i Aimat Serre continuà explicant aspectes de les cases nobles, dels carrers i de les places noves i velles.

Finalment un altre cop ens vam incorporar a l’autocar i vàrem visitar la ciutat nova, tot començant per l’estadi, una construcció polivalent i molt moderna. A continuació, vam visitar un H.L.M., que vol dir alguna cosa semblant a bloc de pisos de renda limitada. És evident que els diferents apartaments visitants xocaven molt fort amb la mentalitat dels catalans, pels quals la funcionalitat d’aquest H.L.M., era una cosa quasi incomprensible en raó d’allò que estem habituats.

A l’entorn de les 8 hores del vespre hi hagué una recepció a l’Ajuntament de Nimes. Ens rebé el Tinent alcalde adjunt, Dr. Camille Lapierre. A continuació parlaren Enric Garriga Trullols, Jòrdi Peladan i Josep Rahola. El primer en francès, els dos següents en occità i el darrer en català. Tot sense cap traducció.

Després d’un refrigeri i d’unes fotografies reglamentàries de tot el grup d’occitans i catalans i el tinent alcalde, ens anàrem tots plegats, amb l’autocar, defora de Nimes, a l’Hotel VATEL, que és una escola d’Hosteleria de cinc estrelles de gran renom. Tinguérem una sala reservada per nosaltres sols, amb un ambient i servei de primeríssima qualitat així com un exquisit sopar.

Després de sopar, a la mateixa sala, hi hagué un ball amb música occitana que serví per a confraternitzar catalans i occitans.

Acabada la vetllada ens anàrem a dormir a Nimes a l’hotel molt contents, però amb ganes de descansar, perquè ens havíem llevat molt d’hora.

El diumenge 28 d’octubre sortírem amb l’autocar des de l’hotel de Nimes cap a Saint Gèli (en francès Saint Gilles). Visitàrem el poble, una casa romana (segle XIII) i d’altres edificis antics. Per acabar amb l’església monumental (segles XII-XIII) que es visità detalladament en totes les seves parts, des del triple portal, interior i cripta.

D’allí ja anàrem directament a la Camarga. Els occitans ens van documentar sobre el gran delta del Roine (en francès Rhône, en occità Rose) de la seva flora, dels seus cultius, de la seva ramaderia i dels seus ocells).

Havent arribat amb l’autocar just al lloc dit “La Manada”, vam pujar a un gran remolc estirat per un tractor i ens vam passejar per un tros del delta i vam veure una manada de bous negres vigilada per un guardià vestit a la manera tradicional de la Camarga.

Acabada la visita, dinàrem a l’hostal de “La Manada” després d’un aperitiu.

El dinar aplegava catalans i occitans. Es cantà i es recitaren poesies per part dels occitans entre els quals recordem Agnès Lobier i Lisa Gros. També Enric Garriga Trullols recità dues poesies: “Una nit a la Camarga”, de Josep Maria Guash i “Tot travessant la Provença” de Josep Carner.

El temps es feia curt i anàrem directament a Aigües Mortes que és en direcció a Barcelona i deixàrem per una altra ocasió la visita a les Santes Maries, que era en direcció contrària.

Aigües-Mortes és una població medieval fundada pel rei Sant Lluís, rei de França, al segle XIII i que està envoltada de muralles. Visitàrem la gran Torre de Constança fins la planta superior, des de la que hi ha una gran vista panoràmica de la vila, del mar i de gran part de la Camarga.

Encara hi hagué temps per a visitar un centre d’exposició i venda de productes del país, entre els quals vi, mel, fruites, etc i que ens interessà molt als catalans present que compraren diferents productes de record.

Finalment vingué el moment d’acomiadar-se, dels petons i de les abraçades i de prometre que hi tornarem, per a visitar l’altra Camarga o les muntanyes de les Cevenes i ben segur els amics occitans de Nimes, que des de València fins ara s’han portat tan bé amb els catalans.
Agraïm sincerament totes les atencions que han tingut els Occitans vers nosaltres i especialment Jòrdi Peladan, Agnès Lobier, Aimat Serre, etc.


ASSISTENTS CATALANS de Barcelona

Pasqual BACHETTA
Joaquima BAYARRI
Jordi CARBONELL
Jordi ESTRADA
Montserrat ESTRADA
Santiago ESTRADA
Núria ESTRADÉ
Antoni FERRAGUT
Antònia FERRER
Enric GARRIGA TRULLOLS
Margarida GELABERT
Montserrat GIRALT PORTOLES
Maria Pilar GIRALT PORTOLES
Consol MUXÍ
Francesc OLIVÉ GUILERA
Carme PEÑA
Josep RAHOLA
Jaume RESPALL
Rosa RESPALL
Carme SICART
Joan VINTRO

ASSISTENTS CATALANS de fora de Barcelona

Xavier DOMÈNECH, de Ciutat de Mallorca
Eduard HERRERO BORRÀS, de Granollers
Margarida MOLINA SOLÀS, de Granollers
Antoni MESA, de l’Hospitalet
Montserrat REY, de l’Hospitalet
Carmina MOLONS XIMENOS, de Sabadell
Dolors VILADOT GRAU, de Sabadell
Dolors GODAYOL, de Torelló

OCCITANS DE NIMES


Lobier AGNÈS
Miquèu AGUILERA
Gòrgi GROS
Iveta GROS
Lisa GROS
Joan JASVIE
Alice JOUVE
Jòrdi PELADAN
Miquelina PELADAN
Claudi PRADON
Josiana ROMERA
Aimat SERRE
Abelha SERRE
Joaneta VINCENT
Cristian LAGRAVIERA, de CAVEIRAC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada