diumenge, 14 de novembre de 1993

MEMÒRIA XXIX AMASSADA CATALANO-OCCITANA A PÀMIAS

El dissabte 13 de novembre del 1993 des de Barcelona surt un autocar a les 6h15 del matí, per anar a Pàmias per fer la XXIX Amassada Catalano-Occitana del CAOC. Som rebuts per Patrici Pujada, que ens acompanya a l’hotel. Després d’una curta passejada pel centre de Pàmias, anem a la Sala Municipal per fer l’Amassada. Els assistents occitans són principalment de l’Arieja. Es fa una extensa exposició de les activitats realitzades  el 1993 i es presenta la proposta del programa del 1994. Enric Garriga, secretari català, presenta una proposta de Manifest de Pàmias que és aprovat per unanimitat i es demanaran adhesions. Després sopàrem al restaurant l’Arcada, propietat d’una catalana sòcia del CAOC, Maite Spacià. A continuació anem a la Sala dels Jacobins per fer una vetllada amb el grup musical del Fogal de Foix i l’actuació especial del cantant català Miquel Pujadó. S’acaba amb danses occitanes.

L’endemà diumenge 14 de novembre de 1993 a la plaça de la República, catalans i occitans fem una comitiva amb banderes occitanes i catalanes cap el carrer d’en París on morí el poeta occità Pròsper Estieu. Es feren discursos i cant dels himnes. Després anem cap a la plaça Crailsheim per plantar un arbre, un bedoll (un beç, en occità). Tots participen a la plantada. Marcèl Baiche i Joan Amorós fan sengles discursos i es canten els himnes i també la Copa Santa. A continuació hi ha una recepció oficial a l’Ajuntament amb un discurs en occità de Marcèl Baiche i un en català d’Enric Garriga, el qual llegeix el Manifest de Pàmias aprovat el dia abans. Es lliure als dos alcaldes  adjunts una cassette amb l’himne oficial de Catalunya “ELS SEGADORS” amb diferents versions corals i orquestrals. Després s’acaba amb un aperitiu. Per acabar es dina al restaurant l’Arcada i es canten els himnes, la Copa Santa i la Cançó dels Adéus.


ALGUNS ASSISTENTS CATALANS      


ENRIC GARRIGA                        CARME PEDRA
JOAN AMORÓS                          LLUÍS BAULIDA
JOSEP RAHOLA                          MARIA CRUZ
NÚRIA BAYÓ                              CONCEPCIÓ MOLINA
NÚRIA FORTUNY                      JORDI AMORÓS
FREDERIC RICART                     MIQUEL PUJADÓ
ANNA VALLÈS                           MONTSERRAT BORRÀS
PASQUAL BACHETTA               JOSEFINA PEDRA
MONTSERRAT ESTRADA          RAMON AGULLÓ
ROSA ROCA                                AGUSTÍ AGUILAR


ALGUNS ASSISTENTS OCCITANS

MARCÈL BAICHE
JOAN-CLAUDI CHABROUTY
JOAN-BERNAT MOLINIÈR
PATRICI PUJADA
DANÍS LEFEVRE
AGNÈS NEGRE
MIQUEL MARIN
MAURICI PRADALIER
DANÍS PLANCADE


MANIFÈST DE PÀMIAS (OC)

Los occitans e catalans reünits a Pàmias (Occitania), lo 13 de novembre del 1993, per la XXIX Amassada generala del CAOC, apròvan lo manifèst que ven:

L'intrada en vigor de l'Union europèa permet d'esperar que las relacions entre los diferents pòbles europèus se trobaràn liuras de las restriccions que las frontièras estatalas an impausat fins ara. Aquò deu permetre d'intensificar de mai en mai las relacions occitano-catalanas e de tornar trobar l'anciana frairetat millenària entre los dos pòbles. Es aquò qu'es estat la tòca fondamentala de totas las activitats desplegadas pel CAOC despuèi setze ans, per far conéisser, respectivament, las doás nacions unidas per una meteissa cultura e doás lengas bessonas. Aquelas activitats se comencèron quand èra pas encara restablida la Generalitat de Catalonha e quand las frontièras contunhavan d'entrepachar las relacions catalano-occitanas. Ara que s'es fach un pas important dins l'Union europèa, caldriá, d'una part, que la Generalitat restabliguèsse l'Oficina de Relacions Meridionals de l'anteriora Generalitat republicana, e, d'autra part, caldriá que l'Euro-region, que de segur a fach un trebalh fòrça important dins los domenis economics e toristics, donèsse la prioritat a las lengas occitana e catalana e establiguèsse un programa d'encoratjament de la coneissença culturala mutuala.

Per tot aquò, los occitans e los catalans reünits a Pàmias decidisson:

de demandar al Govèrn de la Generalitat de Catalonha, als Conselhs regionals e generals d'Occitania e a l'Union europèa qu'encoratgen e ajuden los escambis culturals occitano-catalans; de demandar a la Generalitat de Catalonha que restablisca un organisme semblable a l'anciana Oficina de Relacions Meridionals e done una prioritat d'interès cultural catalan a las relacions entre los Païses occitans e los Païses catalans, en seguissent atal lo fial de l'istòria que nos afraira; de demandar a totas las institucions catalanas que, dins cada manifestacion e activitat fàcia a l'Occitania, se meta en relèu l'interès especial dels catalans per tal que las relacions se fagan mai que mai dins las doás lengas, l'occitan e lo catalan, que son las lengas pròpias d'aqueles territòris.

Fach a Pàmias, lo 13 de novembre de 1993.
MARCÈL BAÏCHE, President del CAOC occitan.  
JOAN AMORÓS I PLA, President del CAOC catalan.
AGNÈS NEGRE, Secretària del CAOC occitan.  
ENRIC GARRIGA TRULLOLS, Secretari CAOC catalan.
MAURICI PRADALIÈR, Secretari adjunt del CAOC occitan.  
JOSEP RAHOLA D'ESPONA, Vice-secretari
JOAN-CLAUDI CHABROUTY, Clavaire del CAOC occitan.  
NÚRIA FORTUNY, Clavaira adjunta del CAOC catalan.

Aqueste manifèst foguèt proclamat oficialament l'endeman, dimenge, a la comuna de Pàmias.Tanben foguèt proclamat simultanèament lo  dissabte 20 de novembre a las comunas de Tortosa e Manresa. Legit e proclamat a l'auditòri de la Generalitat de Catalonha davant 600   personas, lo  21/10/94. Proclamat a la XLIX Amassada generala de l'Institut d'estudis occitans a Cáurs lo 13/11/94.

CERCLE  D'AGERMANAMENT  OCCITANO-CATALÀ
Hotel Entitats. Providència, 42.
08024 BARCELONA (Països Catalans)
Tel. 284 36 34 i Fax 213 76 48.

CERCLE D'AFRAIRAMENT OCCITANO-CATALAN
President: MARCEL BAÏCHE.
B.P. 34.
F-09100 PÀMIAS (Occitània).
Tel. Andorra: 86 69 22

Secretària: AGNÈS NEGRE.
35 Barri Planissolas.
F-09000 FOIX (Occitania).
Tel. 61 65 55 55


MANIFÈST DE PÀMIAS (CAT)

Els occitans i catalans reunits a Pàmies (Occitània) el 13 de novembre de 1993, amb motiu de la XXIX Amassada  General del CAOC, aproven el manifest següent:

L'entrada en vigor de la Unió Europea permet esperar  que les relacions entre els diferents pobles europeus es veuran lliures de les restriccions que han imposat fins ara les fronteres estatals. Així ha de permetre intensificar, cada cop més, les relacions occitano-catalanes i recuperar l'antiga germandat mil•lenària entre els dos pobles. Aquest ha estat l'objectiu bàsic de totes les activitats desplegades pel  CAOC, des de fa 16 anys, per  donar a conèixer, respectivament, les dues nacions unides per una mateixa cultura i dues llengües bessones. Aquestes activitats foren iniciades quan encara no era restablerta la generalitat de Catalunya  i quan encara les fronteres continuaven dificultant les relacions catalano-occitanes. Ara que s'ha fet un pas important dins la Unió Europea caldria, d'un costat, que la Generalitat restablís l'Oficina de Relacions Meridionals de l'anterior Generalitat republicana i, de l'altre costat, que l'Euroregió, que evidentment ha fet un treball força important en els camps econòmic i turístic, donés  prioritat a les llengües occitana i catalana i establís un programa de foment del coneixement cultural mutu.

Per tot això, els occitans i els catalans reunits a Pàmies acorden:

el Govern de la Generalitat de Catalunya, els Consells Regionals i Generals d'Occitània i  la  Unió Europea que fomentin i ajudin els intercanvis culturals ocitano-catalans.

la Generalitat de Catalunya que restableixi un organisme similar a l'antiga Oficina de Relacions Meridionals i doni una prioritat d'interès cultural català a les relacions  entre els Països Occitans i els Països Catalans, per seguir així el fil de la història que ens agermana.

totes les institucions catalanes que en cada acte i activitat en relació amb  Occitània es posi de manifest l'interès especial dels catalans que les relacions siguin principalment fetes en totes dues llengües, l'occitana i la catalana, que són les pròpies d'aquests territoris.

Pàmies, 13 de novembre del 1993.

President del CAOC occità.
Secretària del CAOC occità.
MAURICI PRADALIÈ, Secretari adjunt del CAOC occità.
JOAN-CLAUDI CHABROUTY, Tresorer del CAOC occità.
JOAN AMORÒS PLA, President del CAOC català.
ENRIC GARRIGA TRULLOLS, Secretari del CAOC català.
JOSEP RAHOLA D'ESPONA, Vice-secretari del CAOC català.
NÚRIA FORTUNY, Tresorer adjunt del CAOC català.

  * Aquest manifest fou proclamat oficialment l'endemà, diumenge, a l'Ajuntament de Pàmies.

  * També fou proclamat simultàniament el dissabte 20 de novembre de 1993 als Ajuntaments de Tortosa i Manresa.

  * Llegit i proclamat  a l'auditori de la Generalitat de Catalunya davant 600 persones el 21/10/94.

  * Proclamat a la XLIX  Amassada General de l'Institut  d'Estudis Occitans a Caors el 13/11/94.


CERCLE  D'AGERMANAMENT  OCCITANO-CATALÀ

Hotel Entitats. Providència, 42. 08024 BARCELONA (Països Catalans)
Tel. 284.36.34

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada